16. јуна 2019.
0
||||| 0 0 |||||
63

Шампињони – породични посао

Иако више од 90 посто масе шампињона чини вода, чињеница да остатак  суве материје чине квалитетни протеини и да су идеални за људе на дијети убрајају ову намирницу међу тражене на тржишту. Да не говоримо о пословичном страху од отровних гљива и кобним последицама њиховог непрепознавања.

Предност овог посла је и у могућности узгоја у породичним условима, што показује и пример Саше Милановића из Лапова. Са супругом и ћерком успева да недељно на тржиште испоручи једну тону шампињона. Пре упуштања у овај посао, неопходно је обезбедити три услова.

Потребно је имати неки вид заштићеног простора где би могла да се одржава константна температура, јер производња шампињома захтева сталну температуру од 18 степени приликом прорастања и у фрукталној фази, затим је обавезна регулација ваздуха и одржавање влаге. То су нека три главна услова за узгој шампињона, објашњава Саша Милановић из Лапова.

Кад се обезбеде потребни технички и технолошки услови, следећи корак је набавка компоста који је засејан мицелијумом шампињона.

У Србији постоје две компостаре, у Вранову код Смедерева и у Плочицама. Они снабдевају наше тржиште. А циклус од убацивања компоста до последње бербе траје од прилике два месеца. Берба има три циклуса. Први циклус убирања је после 34 дана, и прва два дају добар род, док трећи је знатно слабији, каже Саша.

Улагања у почетак производње нису за потцењивање, али су нижи од многих других инвестиција. Али, кад се крене, следи још један ни мало лак и једноставан период када треба наћи своје место на тржишту.

Да би се један простор опремио за узгој шампињона – да се изолује, климатизује и убаци вентилација и са већ постојећом основном инфраструктуром – у то треба уложити око 3.000 евра. То без компоста, без тресета и осталог што је неопходно. Са друге стране, тржиште је доста попуњено, на њему доста већих прозвођача има, они диктирају цену, и онда како се ко снађе. Ја продајем углавном на пијацама и снабдевам неке пекаре и пицерије, наводи Саша Милановић.

Ова производња захтева доста физичког посла, нарочито у време интензивне бербе, па су и амбиције Милановића ограничене породичним могућностима. Ипак, размишља да наредне године прошири посао јер се показало да док год буде било оних који броје сваку унету калорију – од узгоја шампињона може да се живи.

Поделите

Додајте коментар