31. маја 2019.
0
||||| 0 0 |||||
53

Пекмези за свачији укус

Вишегодишње искуство доброг домаћина и успешног воћара, Ђорђе Лазаревић је пре скоро пуне деценије почео да надограђује новим послом – производњом сирупа, пекмеза и сокова.

За сировину је најмање морао да брине. Из сопствених засада обезбедио је довољне почетне количине квалитетног и здравог воћа, а све остало је временом долазило на своје место.

Од јагода у мају, па све до глога у новембру или мушмула у децембру, у овом домаћинству припремају традиционалне прерађевине од чак 30 воћних врста, с тим што су количине ограничили на онолико колико је довољно за 5.000 тегли и флаша годишње.

Не може се доћи до квалитета великом производњом. А наша предност је што имамо на дохват руке квалитетну воћку као сировину за врхунски производ, каже Ђорђе, и додаје да сама припрема производа захтева много  ручног рада.

Рецимо, ручно је сецкамо на коцкице, а за пет килограма та припрема траје скоро сат и по, додаје се минимална количина шећера, свега 10 посто, док само кување траје свега 15 минута, објашњава наш домаћин. Ђорђе Лазаревић, село Чумић

Ове производе тешко је наћи у малопродајној мрежи, али су зато тражена роба. Има их на Каленић пијаци у Београду сваке суботе и недеље, а присутни су на многим пољопривредним изложбама у земљи.

Где год нас позову, ми смо тамо присутни, каже Ђорђе.

Пошто нису спремни да увећавају годишњи обим производње, определили су се да у асортиман уводе нове укусе. Кажу, нове генерације имају неке другачије захтеве. Само једно никако не намеравају да мењају – изузетан квалитет финалног производа.

Поделите

Додајте коментар