27. маја 2019.
0
||||| 0 0 |||||
53

Ништа без економског интереса

Значај и обим органске производње у Србији из године у годину расте, а  Национална асоцијација за органску производњу настоји да пружи подршку  онима који се окрећу овом виду пољопривредне производње.

Оно што је најважније, произвођачи не треба да чекају да се направе неки специјални услови на њиховом имању, зато што када се уђе у органску производњу постоји прелазни период, односно период конверзије. Он траје минимум две или три године, у зависности од тога да ли се гаје једногодишње или вишегодишње биљне врсте. У том периоду конверзије произвођачи се придржавају свих правила органске производње и успостављају комплетан систем органске производње на свом имању, каже Ивана Симић из националне асоцијације „Serbia organicа“.

Сертификација и све друго везано за озваничење статуса органског производа само је једна од области где је преко потребна едукација занинтересованих да се определе за овај сегмент у аграру. Али, и не само то.

Многи уђу у органску производњу а да се претходно нису упутили ни у прописе којих морају да се придржавају. Такође, неопходна је стална едукација, знања се морају комбиновати. Наравно, традиционална знања јесу веома важна, она су основа и органске производње, али нису довољна, објашњава Ивана Симић, и додаје да је ипак кључ за истрајавање у опредељењу за органску производњу постојање економске оправданости овога посла.

Економској оправданости органске производње субвенцијама доприноси и држава. Ове године  максималан износ подстицаја по кориснику са 136.000 динара из 2018. увећан је на 228.000 динара. То је за 120 одсто више од износа подстицаја у конвенционалној производњи.

Поделите

Додајте коментар