10. марта 2019.
0
||||| 0 0 |||||
62

Нови живот аутохтоне лозе

Скоро заборављени и запуштени виногради у Шумадији полако добијају нови живот, a упоредо са садњом високородних сорти лозе има нових виноградара који нису одолели изазову да се упусте у нимало лак посао: да у овдашњем виногорју оживе производњу аутохтоног српског грожђа. Оног чије се име, како предања казују, помиње још 1395.године у једној од повеља кнегиње Милице којом она поклања виноград са прокупцем манастиру Светог Пантелејмона на Светој гори.

Сада, винарија Рујевица из села Драче надомак Крагујевца, чије је име одабрано према истоименом брду у Драчи својевремено на гласу по виноградима каменичарке, настоји да на винску мапу Шумадије врати прокупац и тамјанику.

Иван и Марија Димитријевић, власници Винарије „Рујевица“, међу реткима су који су се определили да напусте један сигуран и профитабилни посао и крену у авантуру изазовног и непознатог.

Из ове перспективе могу да кажем да смо били врло храбри, да одлучимо да се бавимо послом који волимо. Мислим да је заиста то био један велики подухват. Ако може да се каже да данас постоји сигуран посао, ми смо један такав посао водили а онда „повукли ручну“, прешли у сасвим другачију врсту посла, другачије ангажовање, нешто потпуно ново, али смо се ту потпуно пронашли. А овде, на брду Рујевица, својевремено било је 53 хектара прокупца, моје омиљене сорте, и ми смо решили да поново прокупцу дамо шансу, прича Марија Димитријевић.

Један овакав подухват – уз сво знање, енергију и организацију – тражи и не мала финансијска улагања, али – временом – све дође на своје место, а при том није изостала помоћ пријатеља, познаника и – наравно – стручњака за грожђе и вино.

Стигло се до доброг вина. То је за почетак сасвим довољно. Сада је капацитет наше винарије 10.000 литара, са тенденцијом проширења, пошто имамо пет хектара винограда.

Гајимо шест различитих сорти винове лозе, три аутохтоне – прокупац и црну и белу тамјанику – и три интернационалне – каберне, мерло и шардоне, каже  Марија.

Уз вински подрум сеоско газдинство Рујевица има дегустациону салу где уз своја вина посетиоцима нуди специјалитете шумадијске кухиње и покушава да оне који то још увек нису савладали упозна са слагањем винских и кулинарских мириса и укуса. Амбиција им је – кажу – да пивопије преведу у винопије.

Поделите

Додајте коментар